
Kjøttforbruket må halveres innen 2025
Produksjon av kjøtt og animalske produkter er blant de største bidragsyterne til klimaendringer, miljøødeleggelse og tap av biologisk mangfold.
Produksjon av kjøtt og animalske produkter er blant de største bidragsyterne til klimaendringer, miljøødeleggelse og tap av biologisk mangfold.
Nordmenn spiser 40 prosent mer kjøtt enn verdensgjennomsnittet. Nordmenns kjøttforbruk vokste kraftig gjennom 90-tallet og fram til ca. 2008. Etter det har veksten flatet ut, og fra 2016 til 2017 gikk kjøttforbruket svakt ned. Samtidig rapporterer dagligvarekjedene om rekordomsetning av proteinrike vegetarprodukter som kan erstatte kjøtt. Forbruket av frukt, bær og grønnsaker har økt, men bør ifølge Helsedirektoratet øke mer. Økonomiske virkemidler kan bidra til å forsterke trendene.
Et lavere kjøttforbruk vil føre til at færre rammes av livsstilssykdommer. Det vil også frigjøre jordbruksarealer man kan bruke til å dyrke mer korn, frukt og grønt, og dermed til at en utnytter jordbruksarealene mer effektivt enn om man dyrker dyrefôr. Mer kjøttproduksjon betyr ofte mer intensive driftsformer, der dyras muligheter til naturlig utfoldelse begrenses, og færre småbruk. Et lavere kjøttforbruk vil føre til mindre kjøttproduksjon. Det er viktig at den gjenværende kjøttproduksjon har høy kvalitet, gir bøndene gode inntekter, og skaper flere arbeidsplasser i landbruket. Dette gjør vi ved å premiere dyrevennlig, og bærekraftig kjøttproduksjon. Kjøttproduksjonen må være mest mulig basert på norske ressurser, og minst mulig i konkurranse med produksjon av plantemat.
I Oslo har Miljøpartiet De Grønne fått gjennomslag for at kjøttforbruket i kommunens kantiner og institusjoner skal halveres. Det er ingen grunn til at dette kun skal gjelde i Oslo kommune.