Spørsmål om Reis?

Fotocredit: Nicklas Knudsen

Byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav, har svarene du er på jakt etter!

Hva er Reis?

Reis er et nytt rabattsystem vi har fått på plass sammen med Ruter som gir deg rabatt på enkeltbilletter. Det er en god løsning for deg som reiser kollektivt en gang i blant, eller som gjerne vil kombinere kollektivreise med andre reisemåter.

Hvordan fungerer Reis?

Kort forklart: desto mer du reiser, jo høyere blir rabatten på billetten din.

Rabatten regnes ut fra hvor mye du til enhver tid har reist de siste 30 dagene. Etter at du har kjøpt din første billett, får du to prosent i rabatt på neste tur. Etter tre reiser, blir rabatten seks prosent. Reiser du tur/retur to ganger i uken, vil du få 20 prosent i rabatt. Da vil billetten koste deg 32 kroner i sone 1 i Oslo.

Hvor mye penger kan jeg spare? 

Du kan spare så mye som 40 prosent. Det er rabatten man får etter at man har reist 35 ganger.

Vi har bedt Ruter om å innrette rabatten slik at den i snitt vil ligge på 20 prosent, basert på deres innsikt om reisemønstre til folk. Skulle det vise seg å ikke være resultatet i praksis, vil det være naturlig å gjøre justeringer i rabattstigen.

Hva er forskjellen mellom Reis og månedskort? 

Reiser du ofte, gjerne pendler hver dag fram og tilbake til jobb, vil det fremdeles lønne seg å kjøpe månedskort.

Reis er først og fremst et tilbud til de som reiser en gang i blant, for eksempel hvis man har hjemmekontor et par dager i uka eller foretrekker å ta sykkelen når været tillater det.

Og du, vi går til valg på å redusere prisen på månedskort også! Hvis du kunne tenke deg månedskort til 499,-, signer kollektivoppropet her! 

Gjelder Reis i alle soner?

JA! Reis er et historisk gjennomslag som vil gi billigere kollektivpriser til alle reisende i Oslo og Akershus. Hva prisen på den enkelte billett blir avhenger selvfølgelig av hva den opprinnelige reisen koster, men prosenten er den samme i alle soner!

Er det sånn at når man han betalt like mye som et månedskort koster, blir det gratis resten av måneden?

Nei. Et slikt system, som kalles for «capping», krever at rabatten har en start- og sluttdato, og nullstiller seg hver måned. Du får med andre ord ikke rabatt de første 21 reisene, og etter 30 dager blir det fullpris igjen.

Ruter har gitt en faglig anbefaling om å ikke innføre capping, men heller satse på en personlig rabatt som hele tiden ser på dine siste 30 dager. Det gjør at rabatten aldri nullstiller seg fra en dag til den neste.

Kunden drar med andre ord med seg rabatten til «evig tid» så lenge kunden reiser med oss (men rabatten kan både synke og stige).

Det er også viktig for oss at kunden alltid betaler noe, fordi det motiverer til å kombinere kollektiv med sykkel og gange.