Fotocredit:

Endelig har Grønland fått bylivsgate (igjen)!

I fjor sommer erstattet vi for første gang bilene i gata Grønland med busker, benker og trær. Nå gjentar vi suksessen, denne gangen for et helt år!

– Oslo skal være en by med plass til alle. Det får vi til her på Grønland. Og det er veldig kjekt å se, sier byråd for byutvikling i Oslo, Arild Herstad.

I mai overtok Hermstad rollen som byråd etter partikollega Hanna Marcussen. Med sine to perioder er Marcussen den lengst sittende byråden for byutvikling i Oslo noensinne. Men MDG er på langt nær ferdig med å gjøre byen grønnere og mer levende, skal vi tro Hermstad.

– Jeg er utrolig stolt av Hanna og alt hun har fått til i Oslo de siste åtte årene. Hun har klart å vise oslofolk at byen blir bedre med MDG ved roret. Det skal jeg fortsette å gjøre, blant annet ved å få på plass flere bylivsgater som denne, sier han.

Gjør byen tryggere

Også byråd for miljø og samferdsel, Sirin Stav, er fornøyd med den gjenoppståtte bylivsgata. Ikke minst fordi det er med på å gjøre byrommet tryggere.

– For småbarnsfamilier betyr dette et tryggere sted å oppholde seg, nært på der man bor. Og når gaten blir bilfri kan det fort bli lettere for flere å hoppe på sykkelen for å komme seg til sentrum eller til jobb.

Byrådet har et mål om at Oslo skal få mer enn 500 kilometer med sykkelvei. Likevel sier samferdselsbyråden at det tryggeste for syklister helt klart er flere gater uten biler.

– Selv om det har blitt lettere å ta seg rundt i byen med sykkel, er det fremdeles mange som kvier seg til å sykle i trafikken sammen med biler. Det er forståelig. Flere gater som denne på Grønland er viktig når vi skal omfordele plassen fra bilene til folk og syklister.

Kickoff for valgkampen

Åpningen av gata Grønland markerer også valgkampkickoff for Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Det er ikke tilfeldig.

Oslo MDG går nemlig til valg på 100 nye, grønne og gratis møteplasser i hele byen innen 2030. Og partiet ber om innspill fra innbyggerne om hvor disse møteplassene bør ligge. 

– Det er jo de som bor der som kjenner nabolagene sine best. Derfor vil vi gjerne ha innspill om hvor vi bør få på plass sykkelvei, park, gågate, uteservering eller torg. Det er grønn politikk som gjør en forskjell i hverdagen til folk, sier Stav.

Men skal dette bli virkelighet, er det nødvendig med fortsatt rødgrønt styre i Oslo, også de neste fire årene. Det er de to byrådene Stav og Hermstad begge klare på.

– Det er bare med MDG i byråd at vi får på plass denne typen politikk. Høyresiden har hatt mulighet til å gjøre Oslo grønnere og bedre i tiår etter tiår, uten at noe har skjedd. Jeg tror de fleste oslofolk ser at åtte år med MDG har gjort en stor forskjell. Og jeg tror grønn politikk som dette er noe folk vil ha mer av, sier Hermstad.