
Representantskapsmøte #4, 2018
Oslo MDG innkaller til årets siste representantskapsmøte
7. nov. kl 18:00 – 21:00
Som møtelokale har vi bestilt rom i konferansedelen av
Anker Hotel, Storgata 55 (ved Nybrua).
Oslo MDG innkaller til årets siste representantskapsmøte
7. nov. kl 18:00 – 21:00
Som møtelokale har vi bestilt rom i konferansedelen av
Anker Hotel, Storgata 55 (ved Nybrua).
Samtlige lokallag bes forberede en kort (2 min) muntlig beskrivelse av lokallagets aktiviteter. Den skal inneholde aktivitet siden siste møte, planer fram til sommeren.
Agenda
Konstituering
Orienteringer
Vedtak av valgkampstrategi
Sendes de påmeldte etter innstilling på styremøtet 25. oktober.
Forslag til uttalelse om marka
«Ja til flottere naturopplevelser i Nordmarka». Styrets innstilling til tekst finnes nederst.
Programdebatt.
Programkomiteen ber om 45 minutters debatt med veiledende prøveavstemning. Forslaget finner du her: https://oslo.mdg.no/programutkast/
Forslag til representantskapet i Oslo MDG:
Gjenskape mer bynær villmark gjennom utvidet vern i Nordmarka
I 2013 skjedde det noe historisk i skogene mellom Oslo, Lørenskog, Lillestrøm og Enebakk. Ulveparet Fenris og Frøya flyttet inn i Østmarka og fikk valper. Midt i Norges mest folkerike region, i et friluftsområde som brukes av hundretusener. Oslo-regionen hadde ikke hatt ynglende ulv på 140 år. Ulvens tilbakekomst i Østmarka har gjort livet til titusener av Oslofolk litt rikere, søndagsturen har blitt litt mer spennende, og økosystemet i Østmarka har blitt litt mer komplett.
Mange steder i Europa brer naturfornyelse og restaurering av villmark om seg. I mange år har naturvern handlet om å unngå nedbygging av natur. Denne kampen er fortsatt helt avgjørende. Men Oslo MDG mener det samtidig må åpnes en ny front i kampen for naturen – der man jobber offensivt for å vinne tilbake noe av mangfoldet som er tapt. En villere og mer intakt natur har verdi i seg selv fordi den gir arter, bestander og økosystemer større rom til å blomstre. Samtidig er det grundig dokumentert at storskala naturfornyelse er en forutsetning for å ta vare på økosystemene som igjen er langsiktige forutsetninger for vår sivilisasjon.
Oslomarka er godt egnet som pionerområde for restaurering av en villere og rikere natur i Norge. Oslomarka utgjør bare 0,4 prosent av landets areal, men er samtidig nærnatur og rekreasjonsområde for over én million mennesker. I tillegg er skogene rundt Oslofjorden hjem for et stort biologisk mangfold inkludert mange arter som er truet av utryddelse. Markaloven gir ikke vern av skogen, og i dag er opplevelsesverdiene i store deler av Oslomarka betydelig redusert fordi det drives et industrielt skogbruk med omfattende flatehogst på store arealer.
Oslo kommune har de siste tiårene gått foran i arbeidet med å utvikle miljøvennlig skogsdrift som skaper en mer variert og opplevelsesrik skog i de markaområdene som eies av kommunen. Plante- og dyreliv er allerede på vei tilbake i disse områdene. En utvidelse av restaureringsarbeidet til å omfatte større deler av Oslomarka vil gi en mangedoblet effekt. Vi ønsker samarbeid med private grunneiere om dette. Den økonomiske gevinsten fra råvareproduksjonen i området er liten sett opp mot tapet av opplevelsesmuligheter, livs- og naturglede som følge av denne virksomheten. Det er fullt mulig å restaurere naturverdiene i Oslomarka uten å svekke mulighetene for å drive friluftsliv i marka. Dagens bruk og drift av skiløyper, stinett og hytter og bruk av skogsbilveier til sykkelturer bør ikke begrenses ut over dagens praksis.
For å restaurere og gjenskape villmark i større områder i Marka, vil Oslo MDG at det settes igang en nasjonal prosess for å verne større deler av området etter naturmangfoldsloven. Dette kan være som landskapsvernområde, men aller helst som nasjonalpark. Målet må være å skape større, sammenhengende vernekorridorer i Nordmarka, og verne om områdene som er viktigst for friluftslivet.
Forslag til uttalelse fra Oslo MDG