Fotocredit:

Byrådet med stor elbil-satsning neste år

26. september 2018

Neste år fortsetter byrådet med det store elbil-løftet. Målet er å gjøre det enklere for flere å bytte ut fossilbilen med elbil.

Det skal blant annet bygges 600 flere kommunale ladestasjoner, og man skal gi støtte til utbygging av 16 500 ladestasjoner.

Det har vært en enorm vekst i antall elbiler på veiene de siste årene. Så langt i 2018 er 38 % av nybilsalget er rene elbiler. Det er en økning på 26% for tilsvarende periode i fjor.

Også i bomringen har det vært en enorm vekst i antall elbiler. Så langt i år har det vært en 50 prosent økning i antall elbiler i bomringen.

– Oslofolk er fremst i verden når det gjelder bruk av elbil. Det er viktig for å gjøre lufta i byen renere, og for å redusere klimautslippene. I budsjettet legger vi derfor frem en kraftig satsing på tilrettelegging for elbil, sier Lan Marie Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo kommune.

600 flere kommunale ladeplasser
Per i dag finnes det om lag 1450 kommunale ladeplasser. Målet for 2019 er å bygge 600 nye kommunale ladepunkter.

– Det har vært et enormt etterslep i utbygging av ladestasjoner i Oslo. Derfor tredoblet vi tempoet i utbyggingen i fjor, og nå fortsetter vi altså satsningen. Da blir det enklere for flere å bytte ut fossilbilen med elbil, sier Berg.

Byrådet skal også etablere 100 dedikerte ladeplasser til elvarebiler, og 15 hurtigladere og semi-hurtigladere for eltaxi.

Byrådet vil gi støtte til 16.500 ladepunkter i Oslo
Samtidig skal byrådet gi støtte til utbygging av ladestasjoner i borettslag og sameier, hjemme hos næringsdrivende og taxisjåfører og for bedrifter. Samlet vil støtteordningene gjøre det mulig å få hele 16 500 nye ladepunkter i 2019.

– Det er mange som ønsker å bytte over til elbil. Vi ønsker å gi dette som en gulrot til innbyggerne og næringslivet, slik at det blir enklere for de å gå over til elbil.

Innfører betaling for lading av elbiler
I dag er det mange som bruker ladeplassene til å parkere elbilen sin. Nå vil byrådet innføre betaling på kommunale ladeplasser.

– Når vi innfører betaling for lading av el- og hybridbil på offentlige ladestasjoner vil flere får tilgang på lading, fordi færre vi la bilene sine stå parkert på en ladeplass med betaling, sier Berg.

Betaling for lading har lenge vært etterspurt av Elbilforeningen og Zero.

Elbiler kan fortsatt parkere gratis på offentlige parkeringsplasser uten lading.